Agassizi cüce cichlid özellikleri





Latince isim: Apistogramma agassizii
Eşanlamlılar:  Biotodoma agassizii, Geophagus agassizii
Habitat:  Güney Amerika: Peru Amazonu'nun nehir ve gölleri
Büyüklük: Erkekler 7.5cm'ye kadar, dişiler 2.5-4.0 cm
Davranış: 
Beslenme: 
Üreme:
Su şartları: pH 6,2-6.8, GH 5°-10°,25°-28°C. Üreme: 28°-30°C
En küçük akvaryum: En az 1 metre ve 150 litre
Yüzme seviyesi: Orta - Taban
Tecrübe: Tecrübeliler için


Görünüş:
İnce uzun, özellkle erkekleri çok renkli balıklardır. Kırmızılı, mavili ve sarılı alttürleri vardır. Erkeklerin gövdeleri yaşlandıkça genişleyip daha gürbüz bir hal alır. Normalde soluk sarı-kahverengi renkli dişilerin, üreme zamanları görülen, parlak sarı fon üzerine siyah gövde ve göz bantları çok dikkat çekicidir.
Cinsiyet ayrımı:
Cinsiyet ayrımı çok kolaydır. Erkekler dişilerin hemen hemen iki katı boyunda, daha renkli ve daha geniş yüzgeçlidirler. Erkeklerde sırt, karın ve kuyruk yüzgeçleri sivri uçludur. Çoğu apistogrammalarda olduğu gibi üreme zamanları dişiler parlak sarı bir renge bürünürler.
Beslenme:
Yem konusunda seçici değildirler. Kaliteli kuru yemler verilebilir. Ancak sadece kuru yem yetersiz kalır. Tam bir gelişimle birlikte parlak renkler için tatlı su karidesi (artemia), bulunabilirse dondurulmuş sivrisinek larvası, ince kıyılmış sığır kalbi gibi yemlerle de desteklemek gerekir. Akvaryumlarında birkaç yetişkin dişi lepistesin bulunması beslenmelerine katkıda bulunacaktır.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Karma akvaryumlarda beslenebilecek kadar barışçı fakat aynı zamanda teritoryal, yani akvaryum tabanında optik olarak sınırlarını belirledikleri bir alana sahip çıkan balıklardır. Lepistes, neon tetra, rasbora gibi akvaryumun daha çok üst ve orta seviyelerinde yaşayan küçük sürü balıklarıyla sorunsuzca bir arada yaşayabilirler. Uzun vadede sağlıklı kalabilmeleri için akvaryum suyu yumuşak ve hafif asitik olmalıdır.
Agassizi, nitrit ve nitrat gibi azot bileşiklerine ve diğer kimyasal maddelere karşı çok hassastır. Akvaryumlarında mutlaka iyi bir biyolojik filtre düzeni bulunmalı, düzenli su değişimleri ihmal edilmemelidir. Klora karşı iyi bir su hazırlayıcı kullanılmalıdır. # Tam anlamıyla gelişebilmek için geniş hacimli, iyi bitkilendirilmiş akvaryumlar gerektiriler. Akvaryumda sık bitkiler, kökler ve hindistan cevizi kabuklarıyla bolca saklanma yeri oluşturmak gerekir. Taban için en uygunu koyu renkli, ince (1-2 mm) kireçsiz kuvars kumdur. Tabanın koyu renkli olması, hem balıkların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar -birçok balık türü tabandan ışık gelmesinden hoşlanmaz- hem de renklerini daha iyi gösterir.
Dişiler akvaryum tabanında yaklaşık 35x35 cm boyutlarında bir alanı sahiplenir ve bu alanı diğer dişilere karşı kıskançlıkla korurlar. Her dişinin kendi bölgesinde en azından bir kovuğu olmalıdır. Örneğin 100x40x40 cm ölçülerindeki bir akvaryum 1 erkek 3 dişi Agassizi için uygundur. Bir erkeğin alanı birkaç dişininkini içine alabilir. Genelde yaşlandıkça daha da poligamik (çok eşli) olmaya meyilli erkekler, birkaç dişiyle birden yumurtlama ve yavru yetiştirme işlerini yürütebilirler. Akvaryumda her erkek agassizi başına en az iki dişi bulunmalıdır.
Üreme:
Dişi, genellikle girişi küçük kovuklarda yumurtlamayı tercih eder.Yavrular ve yumurtalarla doğrudan ilgilenen dişidir. Daha büyük ve güçlü olan erkeğin görevi ise geniş çevreyi kollamak, yabancıların yavrulara yaklaşmasına engel olmaktır. Üreme zamanı yavrularını yetiştirirken çok dikkat çekici parlak sarı bir renk alan dişi, boyundan beklenmeyecek bir cesaretle yavrularını korur. Eğer üreme akvaryumu yeterince geniş değilse, yavrularına çok yaklaşılmasını istemeyen dişi, kendisinin iki katı boyundaki erkek için tehlikeli olabilir. Küçük yavrular annelerinin bazı vücut hareketlerini mesaj olarak değerlendirirler. Örneğin bir tehlike anında dişi tabana paralel değil de hafif bir açıyla durarak yavrularına "çabuk kuma çöküp hareketsiz kalın" uyarısını vermiş olur. Dişi eğik kaldığı sürece de ufaklıklar kumda kıpırdamadan hareketsiz kalırlar. Doğada annesinin sözünü dinlemeyenin yaşama şansı fazla olmayacaktır. Çiklitlerin bu enteresan anlaşma biçimleri, birçok üniversitenin biyoloji bölümlerinde davranış bilimi araştırmalarına konu olmaktadır.
Yumurtaların ve yavruların sağlıklı gelişmeleri için su mutlaka yumuşak ve asitik olmalıdır. Bu su şartlarını sağlamak için ozmoz aleti ve turbalı filtreler kullanılabilir.
Dişi, bir seferde 50 - 80 arası sayıda yumurta bırakır. Yumurtlamadan yaklaşık 9 gün sonra yavrular serbest yüzmeye başlarlar. Annelerinin çevresinde küçük bir sürü halinde dolaşan küçüklere ilk olarak yumurtadan yeni çıkmış tatlı su karidesi larvaları (artemia) verilebilir. Bu beslenme yavru yumurta balıkları için üretilmiş özel toz yemlerle de desteklenebilir. Akvaryumda olgunlaşmış bir sünger filtrenin bulunması da üzerinde yaşayan rotiferlerle yavrulaıın beslenmesine katkıda bulunacaktır. Yavruların çabuk büyümesi için sık yemleme, iyi bir filtrasyon ve düzenli su değişimleri gereklidir.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sorularınızı Merak Ettiklerinizi Yorum Yazarak Sorabilirsiniz.

Agassizi cüce cichlid özellikleri için “0 yorum” bulunmaktadır.