Barışçıl beta (Betta imbellis) özellikleri nelerdir?


 
Barışçıl beta (Betta imbellis) özellikleri nelerdir?
Barışçıl beta (Betta imbellis) özellikleri nelerdir?


Latince isim: Betta imbellis
Eşanlamlılar:  
Habitat: Tayland, Endonezya, Malezya, Singapur, Vietnam
Büyüklük: 4,5 - 5 cm; bazen 7 cm'ye kadar büyüyebilir
Davranış: Türe uygun sakin karma akvaryumlar için.
Beslenme: Karnivor; etçil.
Üreme:Su yüzeyinde köpükten yuva
Su şartları:pH: 6-7, Sıcaklık: 24-28°C
En küçük akvaryum:60 cm
Yüzme seviyesi: Üst
Tecrübe: Biraz tecrübe gerektirir
Barışçıl beta (Betta imbellis) özellikleri nelerdir?
Barışçıl beta" da denilen Betta imbellis, bilinen Betta splendens'in vahşi formlarına benzer, ancak daha ince ve zarif yapılıdır. Özellikle üreme zamanlarındaki metalik mavi renkleri ve yüzgeç uçlarındaki kırmızılıklarıyla erkek B. imbellis son derece güzel bir balıktır. Ayrıca B. imbellis erkekleri B. splendens kadar saldırgan değildir.
Yeterince büyük olduğu sürece (60+ cm) aynı akvaryumda birden çok erkek B. imbellis beslenebilir. Bu durumda çift başına en az 30x30 cm'lik bir yüzey alanı düşünülmelidir. Erkek B. imbellisler arasındaki rekabeti ve ritüelleşmiş bölge mücadelelerini izlemek son derece ilginçtir. Ancak erkek balıkların henüz gençken bir araya getirilmesine, bölge paylaşımı ve hiyerarşik düzeni oturmuş bir akvaryuma sonradan yetişkin erkek eklenmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde ciddi kavgalar ve yaralanmalar ortaya çıkabilir.
Betta imbellis, B. smaragdina kadar olmasa da ürkek bir balıktır. Eğer akvaryumda istediği güvenliği bulamazsa bütün zamanını saklanarak geçirir; bazen günlerce ortalarda görülmez. Akvaryumda tetrazon gibi B. imbellis'i rahatsız edebilecek çok hareketli balıklar bulunmamalıdır. Başka bir labirenli cüce gurami de (Colisa lalia) yüksek agresivitesiyle B. imbellis'e kendi bölgesini sahiplenme olanağı tanımayabilir. Akvaryumda daha çok orta düzeylerde yüzen Rasbora espei benzeri küçük ve barışçı sürü balıkları, B. imbellis'in ürkekliğini üzerinden atıp ortaya çıkmasına yardımcı olur. Guruldayan cüce gurami (Trichopsis pumila) ve cüce guramiye göre daha sakin bal gurami (Colisa chuna) diğer uygun arkadaş balıklardır. Otocinclus türü küçük yosun yiyenler ve Neocaridina türü cüce karidesler de B. imbellis akvaryumuna uyabilecek diğer canlılardır.
Su konusunda yakın akrabaları B. Splendens ve smaragdina'ya göre daha hassas olan Betta imbellis, guruldayan cüce gurami gibi yumuşak ve hafif asitli (pH 6-7) sudan hoşlanır. Suyun yumuşak olması özellikle üretim için önemlidir. Sıcaklığa gelince, 24-25°C idealdir. Üretim zamanlarında birkaç ay için sıcaklık 28-30 °C derecelere yükseltilebilir, ancak sürekli bu yüksek sıcaklıklarda beslemek balıkların ömrünü kısaltır. Aynı durum yavru balıklar için de geçerlidir. Bir aylık olduktan sonra akvaryumlarının sıcaklığı yavaş yavaş, birkaç güne yayarak normale (24-25 °C) getirilmelidir. Böylece daha yavaş ancak daha sağlıklı büyürler.
Betta imbellis tipik bir labirentli gibi, köpük yuva yaparak ürer. Ancak yuvasını yaparken genelde B. Splendens veya cüce guramiye göre daha az köpük kullanır. Bazen yumurtalar hiç köpük yuva yapmadan dorudan yüzen bitkilere yapıştırılır. Erkek balık köpük yuvasını yumurtlama bittikten sonra büyütebilir. Çiftler bazen su yüzeyi yerine sualtındaki bir kovuğa da yumurtlayabilirler. Yumurtlama sırasında ve yumurtlama bittikten sonra erkek B. imbellis dişisine B. splendens kadar sert davranmaz. Erkek balık bir hafta kadar yuvadan ayrılmayıp doğrudan yumurtaları ve yumurtadan yeni çıkan yavruları korurken dişi de geniş çevreyi korur ve yuvaya diğer balıkları yaklaştırmaz. Sıcaklığa da bağlı olarak yumurtlamadan 3-4 gün sonra yavrular serbest yüzmeye başlarlar. Çiftler yaklaşık bir haftalık aralarla arka arkaya birkaç kez yumurtlayabilirler, ancak fark iki haftadan fazla olursa yeni nesil yavrular eskilere yem olabilir.
Eğer akvaryumda bolca yüzer bitki (Riccia, Pistia, Salvinia ...) var ve japon şemsiyesi benzeri bataklık bitkileriyle özellikle arka planda yetişkin balıkların giremeyeceği kadar sık çalılıklar oluşturulmuşça birden çok çiftin sakin sürü balıklarıyla beraber yaşadığı karma akvaryumlarda bile genellikle soyu sürdürecek kadar yavru balık hayatta kalır. Üstelik bu şekilde, yani doğala daha yakın yöntemle üretilmiş yavrular zorlu bir hayatta kalma sınavından geçtikleri için çok daha dayanıklı ve sağlıklı olurlar. Çok aç olmadıkları sürece yetişkin balıklar genellikle yavrularını yemezler. Ancak genç balıklarda yamyamlık görülebilir.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sorularınızı Merak Ettiklerinizi Yorum Yazarak Sorabilirsiniz.

Barışçıl beta (Betta imbellis) özellikleri nelerdir? için “0 yorum” bulunmaktadır.