Balık Hastalıkları ve Tedavi Süreçleri


BALIKLARIMIZ: Sualtı dünyasının bu mükemmel canlılarının bize yaşŸattığŸı zevkler kadar onların daha iyi yaşŸayabilmeleri için bazı gereksinimleri olduğŸunu da unutmamalıyız.Her balığŸın nasıl ayrı bir çekiciliğŸi varsa, sağŸlıklı olabilmeleri için de yapılarına uygun ayrı ortamlara ihtiyaçları vardır.Ö–ncelikle beslediğŸimiz balığŸın ortam gereksinimlerini bilmeli ve akvaryumumuzun biyolojik dengesini(PH-GH..)onların istediğŸi düzeyde ayarlamalıyız. İşŸte akvaryumunuzda sıkça rastlayacağŸınız hastalıklardan bazıları;


Beyaz benek: Ç‡ok sık rastlanan ve önlem alınmazsa kısa sürede yaygınlaşŸan bir hastalıktır. Bu hastalıkta balığŸın vücudu küçük beyaz lekelerle kaplanır. Tedavi için ilk olarak ısıyı sabit tutmalı ve piyasada rahatlıkla bulabileceğŸimiz ilaçları kullanmamız gereklidir. (..sera costapur…)


Oodınıum: Kuyruk ve kanatlarda çürümeyle başŸlar ve yavaşŸ yavaşŸ bu kısımlarda parçalanmaya sebep olur. Gövdeye ilerlediğŸinde ise bu hastalığŸı tedavi etmek ise çok zordur. Tedavi için Oodınium ilaçları kullanılabilir. (…sera oodınopur…)


Mantar: Genelde yaralanmışŸ balıklarda görünen ve balığŸın yaralanmışŸ ve hırpalanmışŸ bölgelerinde başŸlayan bir hastalıktır. Kısa sürede kök salıp vücutta pamukçuklar oluşŸturmaya başŸlar. Tedavi için pet shop’lardaki mantar ilaçlarından faydalanılabilir. (…sera mycopur…)
not: Hasta balıklarınızın tedavilerinde kullanılmak üzere küçük bir akvaryum temin etmenizi öneririz. Bu sayede hastalığŸın tüm balıklarınıza bulaşŸmasını engelleyebilirsiniz.Saglikli bir akvaryum ve saglikli baliklar, her akvaryum severin temel dileklerinden biridir. Butun hastaliklarda oldugu gibi balik hastaliklarinda da erken teshis cok onemlidir.Bu nedenle baliklarimizin normal davranislarindaki degisiklikler uzerinde onemle durulmalidir.

SağŸlığŸı bozulan balığŸı tanımak çok kolaydır. Balık türüne özgü renk ve davranısları yitirir. Renkleri solar, istahını kaybeder, çevresi ile ilgisi azalir, hareketleri anormalleşŸir. Hastalik unsuru akvaryuma kendiliğŸinden girmez. Onlari akvaryuma biz kendi ellerimizle, akvaryuma koyduğŸumuz hasta bir balik, temizliğŸinden emin olmadığŸımız yem ya da bitki gibi elemanlarla sokarız. Sonuç olarak balıklarımıza sagladığŸımız ortam ve besin onlarin saglıklarını bozacak nitelikte olmamalıdır.


Bir akvaryumda hastalık olusturabilecek etkenler nelerdir?


a) Akvaryumda kapasitesinden cok balık beslenmesi.

b) Akvaryum şŸartlarınıı besledigimiz balıklarin yaşŸam şŸartlarını düşŸünmeden planlamamız ya da şŸartların sabit tutulamaması.

c) YaşŸam şŸartları (ısı, ışŸık, pH, sertlik… gibi) cok farklı olan balıkları bir arada besleme çabaları.

d) TemizliğŸinden emin olunmayan canlı ya da kuru yemler.

e) YanlışŸ tedavi.

f) Akvaryuma el ile mudahale.

g) Düzensiz ve yetersiz havalandırma.

h) YanlışŸ besleme.

i) En onemlisi de ilgisizlik.


Akvaryumumuzda bir hastalik farkettiğŸimiz zaman yapmamiz gereken ilk sey hastalık balıkların hepsinde değŸilse hasta balığŸı diğŸerlerinden ayırıp hastalığŸın sebeplerini araşŸtırmaktır. Bu araşŸtırmayı da kendimize birtakım sorular sorarak yapabiliriz:


1) Akvaryuma son zamanlarda yeni balık ya da bitki koydum mu?

2) Suyun durumu nasıl? Berrak mı, bulanık mı? pH’ı ve sertliğŸi nasıl?

3) Balıkların beslenmelerinde bir sorun var mı? Son zamanlarda farklı bir yem verdim mi? Yemin hepsi yeniyor muydu yoksa dibe çöken yem var mıydı?

4) Bitkilerin durumu nedir? Akvaryumda salyangoz gibi kabuklular var mı?

5) Akvaryum aksesuarlarımız düzgün çalışŸıyor mu? şžartları sabit tutabiliyor muyum?

6) Hasta balık akvaryumda diğŸer balıklar tarafından rahatsız ediliyor muydu?

7) Su değŸisimleri düzenli olarak aksatılmadan yapıldı mı?

8) Akvaryum doğŸrudan güneşŸ ışŸığŸı alıyor mu?(EğŸer alıyorsa bu aşŸırı alg olusumu ve suyun ısısnda dalgalanmalara sebep olacaktır.

9) En onemli sorulardan biri de hastalik ya da olumun ayni tur balikta mi yoksa butun turlerde mi oldugudur.


Butun bu ve benzeri sorulara verdiğŸimiz cevaplardan sonra işŸ sadece guvenilir bir kaynağŸa (daha tecrubeli biri, akvaryumcunuz, kitaplar… gibi) ya da tecrübelerinize basvurup hastalığŸın ismini koymaktır.

Ö–rneğŸin; ğ°cinde cok fazla balık bulunan bir akvaryumunuz var, düzenli su değŸişŸimlerini ihmal ettiniz, suyun pH’ı yüksek, bitkiler cok iyi, akvaryum doğŸrudan güneşŸ ışŸığŸı alıyor, birçok balık kramp girmis gibi aniden oluyor.(Bunlar sorularımıza aldığŸımız cevaplardır) Yüzgecçer hafifce parça parça olmuşŸ ve deri biraz mat(Bunlar balık üzerindeki görsel belirtiler) Artik hastalığŸın adını koyabiliriz:


AMONYAK ZEHİRLENMESİ. (Litrede 1-2 mg.amonyak baliklar icin oldurucudur.) Bu sekilde hastalik teshis edilip adi konulduktan sonra bircok hastaligin tedavisi icin sadece sorulara aldigimiz cevaplarin bazilarini tersine cevirmemiz yeterlidir.Amonyak zehirlenmesi durumunda balik sayimiz zaten olumlerle dusmustur, su degisimini yapmamiz gerekiyor.Su degisimiyle beraber pH’ta dustu.Akvaryumumuzu dogrudan gunes isigi almayacak bir yere yerlestirdikmi amonyak zehirlenmesi sorunumuz cozumlenmistir.(Ornekte filtrenin devamli calisarak suyu temizledigi varsayilmistir)
Dikkat edilmesi gereken hususlar:

1) Akvaryuma koyacagimiz su 48 saat üzeri acik ve su yüzeyi genis kaplarda dinlendirilmelidir.

2) Akvaryum suyunun pH’ini baligin dogal ortamindaki pH degerine mutlaka uydurun.

3) Akvaryum her zaman temiz ve akvaryum tabani pislikten arindirilmis olmalidir.

4) Akvaryum suyunun cinko, bakir, demir gibi madenlerle temasindan kaçininiz. Bunlar suyun zehirlenmesine neden olur.

5) Akvaryumun gereginden fazla havalandirilmasi az havalandirilmasi kadar tehlikelidir.

6) Akvaryumun isisini sabit tutunuz. Balıklarda en çok hastalık akvaryum koşŸullarının uygun olmaması veya akvaryuma yeni balık yada zararlı bir şŸeyler bırakılmasıyla gelir balıklarınızın hastalanmaması için filtrenizin temizliğŸini aksatmamanız , balıklara fazla yem vermeyiniz , ısıyı 28 dereceye ayarlayınız balığŸın türüne göre ( ısı 26 — 28 derece arasıdır ) hasta balığŸı akvaryumunuza sokmayınız .
MANTAR: Akvaryumda en çok rastlanan hastalıktır . Akvaryum içindeki pislikler, ölü balık ve bitki yapraklarından, yem atıklarından balık pisliklerinden kaynaklanır fazla yem atınca akvaryuma dibe çöken yem kaldıkça bozulur ve asit bırakır suya veya uzun süre temizlenmeyen filtrede mantar hastalığŸına neden olur veya hasta bir balığŸın akvaryuma bırakılmasıyla da mantar hastalığŸı ortaya çıkar


BELİRTİLERİ: BalığŸın derisinde ince tüylü pamuk görüntüsü oluşŸur.

TEDAVİSİ : Mantar ilacı bırakınız mümkün mertebe tanınmışŸ firmaların kaliteli ilaçlarını tercih ediniz. Aksi taktirde öldüreceğŸiniz balık fiyatı ilacın fiyatından çok üstüne çıkar . Akvaryuma tuz atınız tuz iyotlu olan tuz olmalıdır ( kalın tuz turşŸu , peynir veya zeytinlerde kullanılan tuzdur ) akvaryumdan 1 tas yardımıyla aldığŸınız suyla tuzu eritiniz çünkü eritilmeden direk atılan tuzu balık yer ve iç organlarını parçalar tuz . Tuz oranı ise 25 lt.ye 1 çorba kaşŸığŸı kadardır. BalığŸın temiz ortamda olması hastalıktan korunmanın en önemli şŸartıdır .


BEYAZ BENEK: Hemen hemen her tatlı su akvaryumunda bu hastalığŸa rastlamak mümkündür .Akvaryumun suyunu değŸişŸtirildiğŸinde , ısıtıcısı olmayan akvaryumlarda ve yeni balık bırakıldığŸında akvaryuma beyaz benek hastalığŸı görünür .

BELİRTİLERİ: BalığŸın deri kısmı ve yüzgeçlerinde gözle görülen beyaz nokta nokta bir örtüyle kaplanır, solungaçlarını hızlı hızlı hareket ettirir.TEDAVİSİ: Isıyı yükseltiniz 28 dereceye çıkarınız ve beyaz benek ilacı kullanınız ( metine mavisi ) filitreyi yıkayınız


KUYRUK çürümesi: Fazla renkli balıklar ve Japon balıkları bu hastalığŸa çok duyarlıdır hastalığŸın birinci nedeni kirli akvaryum diğŸer nedenler ise başŸka balıkların yüzgeçlerinin ısırması , yetersiz beslenme ve az vitamin verilmesi suyun kirli olmasıdır .
BELİRTİLERİ: KuyruğŸun kısalması yüzgeçlerin tel tel olarak gözlenmesi


.TEDAVİSİ:Kuyruk çürümesi ilacı kullanılması mantar ilacı aynı işŸi görür akvaryuma tuz atınız .
BALIK KENESİ: BalığŸın özelikle solungaç tarafında olur gözle görünebilir yuvarlak biçimdedirBELİRTİLERİ: Balık huzursuz bir biçimde dolaşŸır kendini kuma sürter


TEDAVİSİ: Kepçeyle aldığŸız balığŸın üstünden keneyi bir cımbız yardımıyla dikkatlice alınız.


HASTALIK BELİRTİLER


Beyaz benek                                              Beyaz grimsi benekler


Kuyruk kanat çürümesi                              Kuyruk ve yüzgeçlerde beyazlama


Mantar                                                        Beyaz iplikimsi oluşŸumlar


AğŸız fungusu                                              AğŸız ve yanaklarda mantara benzer beyaz tabaka


Göz fırlaması                                              AşŸırı göz büyümesi ve fırlaması ( Genelde Japon  balıklarında görülür)


Balık veremi                                                Zayıflama, işŸtahsızlık, zayıflık, refleks azlığŸı


Kadife hastalığŸı                                          BalığŸın üstünde ince bir toz bulutu gibi bir tabaka


Kara leke hastalığŸı                                      Balık üstünde siyah noktalar


Neon hastalığŸı                                            Balık üstünde sarımsı lekeler (Genelde Tetra ve Neon’larda görülür)


Solungaç hastalığŸı                                      Su yüzeyinde yüzme, yem yememe ve solungaç kenarlarında beyazlık


Sümüklü deri hastalığŸı                                Hareket ve beslenmede isteksizlik


Balık biti                                                      Deri üstünde kamçılı parazitler


Actheres Ambloptitis                                  Solungaçlarda tahribat ve deri üstünde parazitler


Gyrodactylus                                              Yüzgeçlerde yıpranma, yer yer kızarmışŸ bölgeler


Furunkulozis                                                Deride şŸişŸmeler ve kabarcıklar, balıkta renk  solması


Hexamita                                                     Zayıflama, işŸtahsızlık ve ani yüzme hareketleri


Kolomnaris                                                  Vücutta yuvarlak delikler ve kenarlarınsa sarımsı  yapışŸkan bir madde


    BEYAZ BENEK: En çok tanınan parazitlerden biridir. BalığŸın üzerinde iğŸne başŸı büyüklüğŸünde grimsi beyaz renkte çok sayıda benekler görülür. Parazit balığŸın üzerindeyken tedavi edilemez. Zamanla balığŸın halsizleşŸmesi ve ölümüne sebep olur.


KUYRUK KANAT EœRİœMESİ: Bunlar genelde bakteri ve mantarların oluşŸturdukları hastalıklardır. Kuyruk ve

yüzgeçlerin kenarlarında beyazlanmayla başŸlar ve vücuda doğŸru yayılır. Erken fark edilmesi tedaviyi kolaylaşŸtırır.


MANTAR: Ö‡oğŸunlukla bakımsız ve yaralanmışŸ balıklarda deri üzerinde beyaz iplikimsi oluşŸumların görülmesiyle kendini belli eder. HastalığŸın önlemi erken alınmaz ve yayılmasına olanak tanınırsa, mantarın gelişŸtiğŸi bölge ufak bir pamuk parçasını andırır. Bu hastalığŸın en önemli belirtileri yorgunluk ve işŸtahsızlıktır.


AğžIZ FUNGUSU:BalığŸın başŸ kısmında, özellikle yanak ve ağŸzında mantara benzer bir görünümde beyaz bir tabaka oluşŸur. BalığŸın ağŸzında bir bozulma görülür. HastalığŸın ilerlemesi durumunda ağŸız çevresi bakteri tarafından kemirilerek hayvanın ölümüne sebep olur.


GÖ–Z FIRLAMASI: Bu hastalıkta gözlerden biri veya her ikisi de göz yuvasına sığŸmayacak şŸekilde büyür, daha sonra şŸişŸerek patlar ve sonuçta balığŸın kör olmasına yol açar. Daha çok japon balıklarında görülen bir hastalıktır.


BALIK VEREMİ: Genelde balıklarda bir zayıflama ve işŸtahsızlık ile kendini belli eder. Hasta balıkların refleksi zayıflar, dolaşŸamaz ve durgunlaşŸır. Tedavi edilmediğŸi zaman toplu ölümlere sebep olur.


KADİFE HASTALIğžI (OODİNİUM): Beyaz benek hastalığŸına çok benzer. Ondan çok daha küçük olup balığŸın üzerinde ince bir toz bulutunu andırır. Tedavi edilmezse ölümlere sebep olur.


KARA LEKE HASTALIğžI: Balık üzerinde siyah noktalar halinde görülen ve balıklara zarar veren bir parazittir. Bu küçük parazit kurtlarının yumurtaları, balık yiyen kuşŸların dışŸkılarıyla suya bırakılır. Yumurtadan çıkan larvalar salyangozlarda büyüyüp gelişŸerek, buradan balıklara saldırır. Deri içine girerek siyah kistlere sebep olur.


NEON HASTALIğžI ( PLİSTOPHORA ): Daha çok neon tetra balığŸında görüldüğŸü için bu balığŸın ismiyle alınır. Balık üzerinde açık sarımsı lekeler halinde görülür. Kısa sürede kitle ölümlerine yol açar.


BAKTERiYEL SOLUNGAç‡ HASTALIğžI: Micro bakterilerin sebep olduğŸu bu hastalıkta, balıklar suyun yüzeyinde yüzer, yem yemez, solunum hızlanır ve solungaç kapağŸı normalden fazla açılarak kenarlarında beyazlık oluşŸur. Yüksek oranda ölümlere yol açan bir hastalıktır.


SÖüMüKLüœ DERİ HASTALIğžI (COSTİA): Deride ve solungaçta hastalık oluşŸturan bir parazittir. Serbest yüzer uzun kamçılarıyla hareket eder. ğ°lerlemişŸ durumlarda balığŸın üzeri sümükümsü bir hal alır. BalığŸın hareket ve beslenmesinde isteksizlik görülür. Tedavi edilmezse ölümlere sebep olur.


PARAZİTSEL HASTALIKLARBALIK BİTİ (ARGULUS): Bir dışŸ parazit olup iri bir su piresi büyüklüğŸündedir. ğ°lk bakışŸta pula benzer iki tane iri göz ve emicisi vardır. BalığŸın derisine yapışŸarak kan emer. Yumurtaları ve larvaları açıkta uzun müddet yaşŸayamaz. Parazit balığŸın üzerinden bir cımbız vasıtasıyla alınır.


SOLUNGAÇ PARAZİTLERiACTHERES AMBLOPTİTİS SALMğ°NCOLA EDWARDSİ: Bu iki parazit birbirine çok benzer. Yumurtaları ve larvaları uzun müddet açıkta yaşŸayamazlar. Balıkların solungaçlarına hareketli ayaklarıyla iyice yapışŸırlar. Solungaçlara yaptıkları tahribat yüzünden ölümlere sebep olurlar.


GYRODACTYLUS: Bir çift çapası ve 16 yan çengeli vardır. Uygun durumlarda çıplak gözle görülebilirler. Bu dışŸ parazit balıklarda halsizlik, yüzgeçlerde yıpranma, deride matlık, yer yer kızarmışŸ bölgeler oluşŸturur. Deri ve solungaçlara yerleşŸerek balığŸın ölümüne sebep olur.


FURUNKULOZİS: Hastalık balığŸın sindirim sisteminde veya dışŸtan tahrişŸ olan bölgelerde ortaya çıkar. Deri şŸişŸer, kabarcıklar meydana gelir. ğ°çleri pembemsi veya kırmızımtırak sıvı ile doludur. Hastalık balığŸın solungaçlarında renk solmasına sebep olur. EğŸer hasta balığŸın solungaçlarına bastırılırsa kan geldiğŸi görülür.


HEXAMİTA: BalığŸın ince bağŸırsağŸında yaşŸayan ufak, 8 kamçılı, hareketli bir parazittir. Bilhassa diskus balıklarında tipik bir hastalığŸa sebep olur. Balıkta zayıflama, işŸtahsızlık, ani yüzme hareketleri görülür.


KOLOMNARİS: Bu hastalığŸı oluşŸturan bakterilerin yapışŸkan özellikleri vardır. Bu bakteriler vücutta yuvarlak delikler açarlar. Bu deliklerin kenarlarında sarımsı yapışŸkan bir madde görülür. Yüksek sıcaklıkta fazla, düşŸük sıcaklıkta daha az görülür. EğŸer solungaçlara musallat olmuşŸsa kılcal damarları etkileyerek balıkların boğŸulup ölmesine sebep olur.


Not: Yukarıdaki adı geçen balık hastalıklarının bazılarının tedavisi olmasına rağŸmen bazılarının ise hala tedavisi bilinmemektedir.


EğžER HASTA BİR BALIğžINIZ VARSA…

Ö–ncelikle paniğŸe kapılmayın. Ne kadar çok acele ile hareket ederseniz o kadar çok işŸiniz zorlaşŸır.BalığŸınızı dikkatlice tekrar inceleyiniz. EğŸer hastalıklar konusunda bilgili iseniz hastalığŸın türünü tespit etmeye çalışŸın. EğŸer bir bilginiz yoksa balık üstünde gözlemlediğŸiniz durumları not alınız ve akvaryumcunuza danışŸınız.HastalığŸın diğŸer balıklara da bulaşŸmışŸ olup olmadığŸını tespit ediniz.EğŸer sadece tek bir balık ya da bir kaç balık hastalanmışŸ ise mutlaka hasta balıkları diğŸerlerinden ayırınız ve ayrı bir cam fanus ya da akvaryuma koyunuz.Hastalık akvaryumunuzun ya da cam fanusunuzun içine koyacağŸınız suyun akvaryum suyunun kimyasal bileşŸiminden çok fazla farklı olmamasına özen gösteriniz.Hasta balıklarınızı diğŸer balıklardan ayırdıktan sonra akvaryumcunuzdan hastalığŸın tedavisi olan ilacı satın alınız.ğ°laçtan balıklarınızın suyuna ne kadar gerekiyosa o kadar koyunuz ve suyun sıcaklığŸınında ideal ısıda olmasına özen gösteriniz (26oC+). Ve balıklarınız tamamen iyileşŸmeden tekrar akvaryumunuza koymayınız.Ve mutlaka diğŸer balıklarınızda hastalık olsa da olmasa da onların suyuna da koruyucu ilaçtan atınız.GeçmişŸ Olsun…[/b]



Balık Hastalıkları ve Tedavi Süreçleri / Akvaryum planet

Balık Hastalıkları ve Tedavi Süreçleri için “0 yorum” bulunmaktadır.